/> Je zal het maar hebben!: Monique van der Vorst zit weer in een rolstoel

Over mij

Mijn foto
'Openheid leidt tot begrip' is mijn motto! Daarom deel ik ook hier de ervaringen gevoelens die ik heb als psychisch kwetsbaar persoon op weg naar herstel. Ik heb deze weg al voor een groot deel afgelegd, maar de reis is nog niet afgelopen.

dinsdag 28 augustus 2012

Monique van der Vorst zit weer in een rolstoel

Conversie .... een terugval ligt altijd op de loer ....  ook bij Monique van der Vorst, de handbikester die geen dwarslaesie heeft maar 'gewoon' conversie. 

Monique van der Vorst zit weer in een rolstoel

Door: John Volkers − 28/06/12, 08:37
© ap. Monique van der Vorst
De gehate rolstoel is terug in het leven van de voormalige paralympische sportvrouw Monique van der Vorst. De handbiker, die na twaalf jaar van leven met een incomplete dwarslaesie weer had leren lopen, heeft een ernstige terugval gehad in het herstel dat in 2010 wereldwijd leidde tot verhalen over een Nederlands wonder en mirakel.

Haar met veel tamtam omklede contract met de vrouwenwielerploeg van Rabobank werd woensdag, na een half jaar dienstverband, verbroken. Per 1 juli maakt Van der Vorst geen deel meer uit van de wielerploeg van kopvrouw Marianne Vos. De reden, aldus Van der Vorst: 'Ik kan niet meer lopen. Ik heb een terugval gekend na mijn eerdere herstel en zit nu weer in de rolstoel. Ik kan daarom ook niet fietsen.'

De ploegleiding van Rabobank is omzichtiger in het commentaar. 'Het medisch kader van de ploeg heeft Van der Vorst geadviseerd niet aan wielerwedstrijden deel te nemen, de ploeg neemt dat advies over. Daarmee vervalt het traject om Van der Vorst op te leiden tot wielrenster en heeft het geen zin meer haar in de ploeg te houden.'

Geen wedstrijd
De werkelijkheid is dat Van der Vorst dit eerste contractjaar geen enkele wedstrijd voor de Rabovrouwen heeft gefietst. 'Ik had nog helemaal niks gereden. Op het eerste trainingskamp in Spanje deze winter ben ik gevallen en heb mijn schouder gebroken. Daarna zijn de problemen begonnen.'

Van der Vorst is onder behandeling bij een revalidatiecentrum in Amsterdam. Een deel van haar nieuwste problematiek komt voort uit een verhaal in het allerlaatste nummer van dagblad De Pers, waarin haar ziekte in twijfel werd getrokken. Dat heeft zij als 'een persoonlijke aanval' ervaren. Het verhaal, waarin zij toegaf haar geschiedenis niet goed verwoord te hebben, vond de paralympische sportvrouw van 2009 achteraf 'verschrikkelijk'. Ze benadrukte in het verhaal niet gelogen te hebben. Toch ging ze voor velen als bedrieger door het leven.

Psychische overbelasting
Medische specialisten legden haar handicap uit als een geval van conversiestoornis, uitvalsverschijnselen als gevolg van psychische overbelasting. De keurmeesters van de gehandicaptensport, van het in 2008 opgerichte Classificatie Instituut te Bunnik verklaarden dat zij eerlijk aan haar status van paralympiër was gekomen. Van der Vorst was Nederlands, Europees en wereldkampioen op de handbike en veroverde bij de Paralympische Spelen van Peking 2008 twee zilveren medailles.

3 opmerkingen:

 1. Toen ik dit artikel in de week las, zakte de moed me in de schoenen. En vandaag bij het teruglezen ervan heeft het hetzelfde effect. Die dame is 12 jaar verder en weer moet ze in die ellendige stoel. :-(
  Ik heb geslapen van 2 tot 13 u, en heb dan van 14:30 tot 17:30 in bed gelegen. Slapen en pijn, en dan zakt het geloof in verbetering echt tot onder nul! Hoe gaat het met jou de voorbije dagen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sorry Bim voor dit rake artikel. En triest dat ze nu dankzij de pers weer in de rolstoel zit. Met mij gaat het de laatste tijd fysiek redelijk. Met name bij therapieen beland ik in een aanval. Maar deze duren niet meer zo lang. Ik ga deze week voor het eerst proberen om zelf naar de fysio te gaan, tot nu toe kwam zij altijd aan huis. Er naar toe gaan, zal nog wel lukken maar terug naar huis wordt lastiger. In eerste instantie gaat ze geen lastige dingen met me doen, maar alleen maar theedrinken ofzo. Alle andere gesprekken met psycholoog en psychiater gaat Martin en de rolstoel altijd mee. De laatste weekenden zijn we lekker naar de boot geweest, fijn om er even uit te zijn. Mentaal gaat het de laatste tijd wat moeilijker. Ben het ´ziek´ zijn zo zat, maar dan jij ook vast over meepraten. Ik word daar flink somber van. Verder ben ik af en toe flink in de war. Dit komt door een combi van medicatie en dissociatie. Ik mis soms hele delen van een dag doordat ik in slaap val en een soort slaapwandel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb dit gelezen met tranen in mijn ogen. Niet te geloven dat het dan weer zo terug kan vallen. Vreselijk.

  BeantwoordenVerwijderen