/> Je zal het maar hebben!: Tweede bezoek aan Altrecht

Over mij

Mijn foto
'Openheid leidt tot begrip' is mijn motto! Daarom deel ik ook hier de ervaringen gevoelens die ik heb als psychisch kwetsbaar persoon op weg naar herstel. Ik heb deze weg al voor een groot deel afgelegd, maar de reis is nog niet afgelopen.

donderdag 22 juli 2010

Tweede bezoek aan Altrecht

Vanmorgen was het alweer vroeg dag, dus nu tijd en zin voor een blog over mijn ervaringen van gisteren bij Altrecht.
Als eerste stond er een voorlichtingsbijeenkomst op het programma. Ik was daar niet alleen, maar met 5 andere vrouwen met allemaal psychosomatische klachten (vermoeidheid, pijn en ook conversie). Opvallend dat het weer allemaal vrouwen zijn. Nee, mannen dat komt niet omdat wij vrouwen van het zwakke geslacht zijn [-X Juist het tegenovergestelde is waar! Wij vrouwen zijn veel sneller geneigd altijd maar door te buffelen en vet over grenzen heen te gaan, terwijl een man veel eerder het bijltje erbij neergooit (oei, ik voel een pijntje ;). Deze theorie is overigens mijn eigen interpretatie als amateurpsycholoog.

Van te voren dacht ik, dat ik wel zo iets zou hebben van 'ik hoor hier niet, ik heb dat allemaal niet (heb ik dat niet eerder gezegd?) ik heb niet zulke ernstige klachten en die anderen zijn er allemaal veel erger aan toe'. Maar dit viel mee (of eigenlijk tegen?), qua klachten kan ik goed meekomen met de rest. Was weer even slikken!

De voorlichting was verder vrij globaal. Een presentatie over welke klachten ze behandelen, met welke behandelvormen en therapie├źn. Verder werd toelichting gegeven op een behandeldag eruit ziet en hoe de procedure van 'wachten-intake-wachten-advies-wachten-observatie-wachten-behandeling' verder loopt. Er was onduidelijkheid over hoe lang je nu moet wachten, ik had 6 maanden gehoord iemand anders had het over 2 maanden. Heb maar meteen duidelijkheid hierover gevraagd en als het goed is, krijg ik dat vandaag.

Na de voorlichting was er een kwartier rust in een heuse rustruimte. Daarna begonnen de testjes. Moest stapels met vragen beantwoorden, ging er wel relaxt aan toe. Vooral veel vragen over wat voor persoon je bent, hoe je in het leven staat en hoe jezelf en je omgeving met je klachten omgaat. Viel me op dat er ook veel vragen waren om 'rare trekjes' te ontdekken. Bijvoorbeeld veel vragen of je wel eens dingen steelt of iemand in elkaar slaat (het antwoord daarop houd ik lekker voor mezelf). Ook veel vragen of je dingen ziet, hoort, inbeeld die er helemaal niet zijn. Als nuchtere Zeeuwse heb ik daar allemaal geen last van, alhoewel ik 's nachts wel eens een 'Maria-verschijning' aan mijn bed zie :D
Naast het invullen van de vragenlijstje was er ook een kort mondeling onderzoek. Je kreeg een vreselijk oubollig en saai plaatje te zien met mensen en moest daar een verhaaltje bij vertellen en vooral ook over wat die personen denken en aan emoties voelen. Ik wist overal wel een verhaaltje bij te vertellen, maar vergat even dat mensen ook gevoelens hebben. Hier kan een psycholoog vast iets uit afleiden ;)

Moet toch nog erg wennen om daar te zijn. Je komt daar direct in een erg therapeutisch milieu terecht en ik kom daar ook altijd vrouwen tegen die helemaal stuk zitten. Confronterend en ook wel beangstigend, maar ik ga er wel voor! Eind augustus hebben we nog een keer 2 gesprekken en dan hebben ze voldoende informatie om een advies voor behandeling te geven.
Ga dan ook maar eens vragen waar het zwembad eigenlijk is (ben bang dat ik het antwoord al weet .... :))

3 opmerkingen:

  1. Ja wat wil je: dit is een therapeutische instelling, een instelling die verlangt dat je eigen instelling gericht is op genezing, hoe zwaar dit soms kan uitpakken, hoe diep het dal ook zal zijn... maar de vakantie staat voor de deur, de Wadden zijn in zicht en een vakantie waarin niets MOET, maar alles mag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De vakantie is begonnen en we hopen dat alles voor de wind gaat. Zal niet letterlijk zo zijn met de voorspelde noorden wind. Of zeilen bijstellen of koers verleggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. als je altijd doorbuffelt wat zoek je dan in altrecht?>

    BeantwoordenVerwijderen